رکنا: یک فعال حوزه اعتیاد با بیان این که مردان معتاد متجاهر زودتر از زنان در پاتوق ها می میرند، تاکید کرد: با توجه به این که نحوه مصرف مواد مخدر در مردان با زنان متفاوت است، احتمال فوت مردان کارتن خواب از زنان بیشتر است، اما زنان معتاد بیشتر از مردان بر اثر سوء مصرف مواد مخدر دچار اختلالات عصبی می شوند.
با وجود این که هیچ آمار دقیقی از تعداد زنان کارتن خواب در تهران وجود ندارد، اما گفته می شود که تعداد زنان کارتن خواب در پایتخت حداقل به یک هزار نفر می رسد. در این میان یک فعال حوزه اعتیاد براساس مشاهدات میدانی خود تاکید دارد که احتمال فوت مردان معتاد متجاهر از زنان کارتن خواب بیشتر است، اما زنان کارتن خواب بیشتر از مردان به مشکلات عصبی دچار می شوند. علت اصلی این مساله نیز مصرف شدید مواد مخدر صنعتی جدید توسط زنان کارتن خواب است.
مردان معتاد متجاهر بیشتر از زنان کارتن خواب می میرند
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، با وجود این که هیچ آمار دقیقی از تعداد معتادان متجاهر در تهران در دست نیست، اما اخیرا دادستانی تهران اعلام کرده است که برآورد می شود 20 هزار معتاد متجاهر در تهران وجود داشته باشند که البته یک هزار نفر از آنها را زنان تشکیل می دهند.
با وجود این هم که مراکز مختلفی برای نگهداری از معتادان متجاهر در پایتخت دایر شده است، اما این افراد در اغلب روزهای سال در پاتوق هایی خطرناک و آلوده در متن و حاشیه شهر زندگی می کنند و بدون رعایت هیچ کدام از ضوابط بهداشتی انواع مواد مخدر را به صورت بی رویه مصرف می کنند.
در چنین شرایطی معتادان چه بر اثر مصرف بیش از حد مواد مخدر و چه بر اثر ابتلا به انواع بیماری ها هر لحظه در معرض مرگ قرار دارند و همین است که بارها شهروندانی که در مجاورت این پاتوق ها زندگی می کنند یا دیگر رهگذران به صحنه تلخ فوت یک معتاد متجاهر روبهرو شده اند.
در این میان اما سوال مهمی که وجود دارد، این است که آمار مرگ زنان معتاد متجاهر در پاتوق های آلوده تهران در مقایسه با مردان معتاد چگونه است؟
این پرسش را با سپیده علیزاده، فعال حوزه اعتیاد در میان گذاشتیم و او نیز در گفت و گو با رکنا عنوان کرد: آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد، اما در 17 سالی که در حوزه کاهش آسیب اعتیاد فعالیت می کنم، کمتر شده است که جنازه زنان معتاد را در پاتوق ها ببینم و بیشتر شاهد فوت مردان در پاتوق ها بوده ام.
مدیرعامل موسسه کاهش آسیب نور سپید هدایت ادامه داد: اساسا احتمال فوت مردان کارتن خواب از زنان بیشتر است و آنها زودتر از زنان فوت می کنند، چون مردان بیشتر از زنان به رفتارهای پرخطری از جمله تزریق مواد مخدر دست می زنند و احتمال ابتلای آنها به ایدز بیشتر از زنان است.
وی در ادامه با تاکید بر این که زنان معتاد بیشتر از مردان دچار اختلالات عصبی می شوند، تصریح کرد: من خانم های بیشتری را دیده ام که به واسطه مصرف مواد مخدر به بیماران اعصاب و روان تبدیل شده اند و اساسا احتمال دچار شدن زنان کارتن خواب به بیماری های عصبی از مردان بیشتر است.
معتادان باید دسترسی رایگان به روانپزشک داشته باشند
نکته دیگری که علیزاده به آن اشاره کرد، این است که بسیاری از زنان معتاد متجاهر که به دلیل سوء مصرف مواد مخدر دچار مشکلات عصبی می شوند، به راحتی در شهر تردد می کنند و در بسیاری از موارد شهروندان شاهد آن هستند که یک زن معتاد متجاهر که به معضلات روانی شدید دچار شده است، با وضعی نامناسب در شهر تردد می کند و در بسیاری از موارد این زن قربانی تجاوز می شود.
این فعال حوزه اعتیاد با توجه به این مساله تاکید کرد: قطعا یکی از مهمترین نیازهای معتادان دسترسی رایگان به روانپزشک است و باید در کنار هر مرکز کاهش آسیب یا ترک اعتیاد، یک مرکز روان درمانی هم وجود داشته باشد. زیرا بسیاری از مواد مخدر صنعتی مثل شیشه، سورچه یا کمیکال به صورت مستقیم آسیب های فراوانی را به مغز معتادان بخصوص زنان معتاد متجاهر وارد می کند و در آنها توهم و هذیان شدید به وجود می آورد.
مدیرعامل موسسه کاهش آسیب نور سپید هدایت بر این اساس معتقد است که تمام معتادان متجاهر بهویژه آنهایی که از مواد مخدر صنعتی استفاده می کنند، به صورت اورژانسی نیاز به کمک های روانپزشکی دارند، اما اکنون نه تنها معتادان متجاهر هیچ گونه دسترسی به روانپزشک ندارند، بلکه داروهای اعصاب و روان نیز به صورت رایگان در اختیار معتادان و کارتن خواب ها قرار نمی گیرد.
بارداری ناخواسته زنان کارتن خواب ؛ ثمره آسیب های روانی شدید
علیزاده با بیان این که بی توجهی به درمان آسیب های روانی زنان معتاد متجاهر آنها را در معرض تجاوز قرار می دهد، عنوان کرد: متاسفانه چون بخش زیادی از زنان معتاد تعادل روانی ندارند، مردان بسیاری به راحتی به آنها تجاوز می کنند و این زنان به وفور باردار می شوند و فرزندان خود را در وضعیت بسیار نابسامان پاتوق ها به دنیا می آورند و یا آنها را در همان شرایط اسفناک بزرگ می کنند یا به باندهای مافیایی فروش نوزاد واگذار می کنند.
این فعال حوزه اعتیاد در ادامه تاکید کرد: اکنون شاهد آن هستیم که برخی زنان معتاد متجاهر که دچار بیماری های روانی مختلفی هستند و حتی نمی دانند که به چه صورت و از طرف چه کسی باردار شده اند، فرزندانی را به دنیا می آورند که اجبارا باید در محیط هایی آسیب دیده پرورش یابند. این در حالی است که نهادهای حمایتی ما باید طوری برنامه ریزی می کردند که اساسا زنان معتاد به صورت ناخواسته باردار نشوند.
مدیرعامل موسسه کاهش آسیب نور سپید هدایت ادامه داد: بدون شک اجبار زنان معتاد متجاهر به جلوگیری از بارداری صحیح نیست، اما بسیاری از زنان معتاد متجاهر تمایل دارند که از ابزارهای جلوگیری از بارداری استفاده کنند و قطعا اگر این ابزارها به صورت رایگان در اختیار این زنان قرار گیرد، آنها از آن استقبال می کنند؛ اما متاسفانه ما هیچ اقدامی برای جلوگیری تمایلی زنان معتاد متجاهر از بارداری های ناخواسته انجام نداده ایم.
وی در پایان تصریح کرد: مشکلاتی از این دست که منجر به تولد نوزادانی ناخواسته و پرورش آنها در محیطی آسیب دیده می شود، سال های سال است که وجود دارد و من که از 17 سال پیش وارد حوزه کاهش آسیب اعتیاد شده اند، به جرات می گویم که ما 17 سال پیش نیز دقیقا همین دغدغه ها را داشتیم و اکنون حتی اوضاع ما به مراتب بدتر از گذشته شده است.